Författare är oftast egenföretagare

Det enklaste sättet att få en inkomst på sitt skrivande är att ha ett eget företag och sedan sälja sina alster genom en agent eller en förläggare. Det kanske inte låter lika romantiskt som att vara en kämpande artist som sitter i en vinkällare på Söder men det är så verkligheten ser ut. 

Inte heller är det många poeter eller författare som idag sitter med en penna och papper, eller ens med skrivmaskin för den delen. De allra flesta av oss har en dator. En laptop är väl det absolut vanligaste arbetsredskapet för en poet då den kan vara med överallt och man kan skriva när andan faller på. För en person som precis börjat tjäna pengar på sitt skrivande finns möjlighet att ta ett företagslån, läs mer på denna sajt, och då få råd med dator och annat man kan behöva i starten. 

Du kan vara med i facket som poet

Många glömmer av detta men det finns ett fackförbund för alla oss som jobbar med kultur, kommunikation eller kreativa yrken som exempelvis konstnär, författare eller poet. Förbundet heter DIK och som medlem hos dem får du tillgång till utbildningar och en trygghet genom deras A-kassa. Det finns givetvis andra fackförbund som välkomnar poeter också så känn dig inte bunden att kontakta endast DIK. 

Låt kreativiteten flöda och skicka dina alster till olika förläggare runt om i landet. Till slut kommer du få napp och kan leva på det du älskar att göra mest - att skriva!

21 Mar 2022